Statistik

En af fordelene ved at have en PLC til at styre teknikken er muligheden for løbende at samle driftsinformation op som feks. pool-temperaturen dag for dag, solvarmedriftstimer og meget mere - og når man nu er lidt nørdet med hensyn til teknik er det jo fristende herefter at lave nogle kurver og statistik.

I kurven nedenfor har jeg prøvet at sammenholde temperaturen gennem flere år. Opsamling af data startede i efteråret 2007, hvor jeg i stedet for styring med timer fik PLC-'en op at køre.

I 2007 koblede jeg solfangeren fra den 24. oktober mens den i 2008 blev koblet fra allerede den 20. september, altså en måned tidligere.  De to kurver følges nogenlunde indtil dette tidspunkt, hvorefter temperaturen for 2008 kommer nogle grader under 2007.

10. april 2009: Så er vejret endelig blevet flot og pool'en er åbnet. Solfangeren var i brug dagen efter - stadig høj sol - og temperaturen skyder i vejret.  30. april: Temperaturen har nu rundet de 25 grader - og det er stadig kun april. Nu må det være sommer .

20. september 2009: Det var så den badesæson. Der er ikke rigtig den store lyst til at hoppe i så nu er solfangeren koblet fra og pumpen sat til kun at køre 2 timer i døgnet - og pool'en lever nu af chok-kloring i week-enderne og holder fint et klor-niveau over 1.5 ppm. Vinterlukning med dække og tilpropning venter dog til engang i november.

10. april 2010: Fik åbnet pool'en selvom temperaturen ikke er helt på højde med de forrige år så egentlig kunne det nok have ventet lidt - men vejret var fint og der var ingen andre planer.

4. maj 2010: Til forskel fra tidligere år er solfangeren ikke sat til fra starten da et af panelerne desværre er blevet utæt efter vinteren. Betyder til gengæld at man ved sammenligning med 2008 og 2009 kan se hvad det giver "ekstra" at have solfanger på - den grønne kurve ligger lige nu 10 grader under den røde og gule. Nedenfor er tilsvarende kurver for den gennemsnitlige udetemperatur - og her er 2009 og 2010 forbløffende ens for april.

22. maj 2010: Fik endelig fjernet det utætte panel så solen - selvom den er sjælden lige nu - igen kan varme pool-vandet. Kører godt nok kun med 5 paneler men det giver da noget trods alt og vand-temperaturen er på vej op.

8. April 2014: Har besluttet i år at vente med at slå solfangeren til da vi alligevel sjældent opnår badetemperatur førend sidst i maj - og det håber jeg så kan ses på el-regningen .

18. April 2014: Kom meget sent igang - og pool'en så ret katastrofal: Dyb mørkegrøn farve med store flydende algeplamager . Tvivlede på at det kunne blive ok men efter en del klor, ph-minus samt flockning, støvsugning og kontinuert filterdrift over 4 dage blev alt pænt igen. Vandet lå omkring 8 grader så havde troet det var ok at vente - men overfladevandet har nok været varmere end de 8 grader inden da.